Türkler hangi aşıyı buldu ?

Selen

New member
İstanbul’da Bir Kış Akşamı – Eski Bir Defterin Açılması

Forumda yıllar önce açtığım bir başlığa yeniden dönmek istedim. O gün defterimin arasından çıkan sararmış bir not, beni hem tıbba hem de tarihin sessiz köşelerine götürmüştü. Bugün “Türkler hangi aşıyı buldu?” sorusu tekrar konuşulunca, yaşadığım o olayı olduğu gibi aktarmak istiyorum.

Her şey, İstanbul’da soğuk bir kış akşamı, Haliç kıyısında eski bir konağın arşiv odasında başladı. Toz kokusu, rutubetli kâğıtların arasında kaybolmuştu. Elime geçen defterin kapağında sadece şu yazıyordu: “Variolasyon Üzerine Notlar – 1720’ler”.

O an fark etmemiştim ama aslında sadece bir tıbbi yöntemin değil, insanlık tarihinin dönüm noktalarından birinin izlerini okuyacaktım.

---

Çiçek Hastalığının Gölgesinde Bir Şehir

O dönem İstanbul’da çiçek hastalığı, sessiz bir felaket gibi dolaşıyordu. Sokaklar kalabalıktı ama evlerin içinde ağır bir korku vardı. Hastalık özellikle çocukları hedef alıyor, aileler çaresizlik içinde birbirine sarılıyordu.

Defterde adı geçen iki ana karakter vardı:

Biri, dönemin hekimi olarak geçen Mehmet Efendi. O, hastalığı yalnızca gözlemleyen değil, sistematik şekilde çözüm arayan bir zihindi. Notlarında sürekli desenler, yayılma hızları ve bağışıklık gözlemleri vardı.

Diğeri ise Ayşe Hatun. Bir ebe olarak mahallelerde dolaşıyor, hastaların yalnızca bedenlerini değil, ruhlarını da gözlemliyordu. Onun yaklaşımı daha farklıydı; istatistikten çok insan hikâyelerine odaklanıyordu.

İki farklı bakış açısı, aynı soruda birleşiyordu: “Bu hastalık nasıl durdurulabilir?”

---

Bir Fikir: Doğadan Gelen Koruma

Mehmet Efendi, günlerce yaptığı gözlemlerde dikkat çekici bir şey fark etmişti. Hastalığı hafif atlatan bazı kişilerin bir daha hiç hastalanmadığını görüyordu. Bu durum onu, “bedenin hafızası” fikrine götürdü.

Defterde şu satır vardı:

“Eğer hastalığın hafif formu kontrollü şekilde verilirse, beden onu tanıyabilir mi?”

Bu soru, o dönemin tıp anlayışı için cesur bir kırılmaydı. Çünkü hastalık genellikle kaçılması gereken bir kader olarak görülüyordu, kontrollü şekilde uygulanması fikri ise neredeyse devrim niteliğindeydi.

Ayşe Hatun ise bu fikri farklı bir yerden değerlendirdi. Onun için mesele sadece beden değil, insanların korkusuydu. Bir aileye “çocuğunu bilinçli olarak hastalığa maruz bırakma” fikrini anlatmak, tıbbi olduğu kadar duygusal bir sınavdı.

İşte burada iki yaklaşım dengeleniyordu:

Mehmet Efendi çözümün mekanizmasını kurmaya çalışıyordu.

Ayşe Hatun ise o çözümün insanlara nasıl anlatılacağını ve kabul ettirileceğini düşünüyordu.

Birinin stratejisi, diğerinin empatisi olmadan bu fikrin yaşaması mümkün değildi.

---

Konağın Avlusunda İlk Denemeler

Defterde en dikkat çekici bölüm, küçük bir avluda yapılan ilk uygulamalardı. Bugün “variolasyon” dediğimiz yöntem, o dönemde oldukça basit ama riskliydi.

Hafif hastalık geçiren bir kişiden alınan materyalin, sağlıklı bir kişiye kontrollü şekilde uygulanması… Evet, kulağa ürkütücü geliyor. Ama amaç, ölümcül hastalığı daha hafif bir formda tanıtmak ve bağışıklık kazandırmaktı.

Ayşe Hatun’un notlarında ise şu satır vardı:

“Bir anne, çocuğunu kaybetme korkusuyla yaşıyor. Ona bilimin gücünü anlatmak kadar, onun kalbini de anlamak gerekiyor.”

Mehmet Efendi ise daha teknikti:

“Başarı oranı, gözlem sayısı arttıkça netleşiyor. Risk var ama rastlantısal değil.”

Bu iki bakış açısı yan yana geldiğinde ortaya ilginç bir denge çıkıyordu: biri veriyi, diğeri insanı temsil ediyordu.

---

Avrupa’ya Açılan Kapı ve Lady Montagu’nun Notları

Defterde ayrıca yabancı bir isme de rastladım: Lady Mary Wortley Montagu.

İstanbul’da bulunduğu yıllarda bu yöntemi gözlemlemiş ve Avrupa’ya taşıyan isimlerden biri olmuştu. Onun mektuplarında, Türk toplumunda uygulanan bu yöntemin şaşkınlık ve hayranlıkla anlatıldığı görülüyor.

Bu nokta, hikâyeyi yalnızca bir tıbbi gelişme olmaktan çıkarıyor. Kültürler arası bilgi aktarımının ne kadar güçlü olabileceğini gösteriyor.

Düşünmeden edemiyorum:

Bir bilgi bir toplumda doğuyor, başka bir toplumda gelişiyor ve dünyaya yayılıyor… Peki bu süreçte “sahiplik” gerçekten kime ait olur?

---

Sadece Bir Aşı Değil, Bir Düşünce Devrimi

Bugün “Türkler hangi aşıyı buldu?” sorusuna tek cümlelik bir cevap vermek kolay olurdu: modern anlamda bir aşı icadı değil, çiçek hastalığına karşı geliştirilen variolasyon yönteminin erken ve sistematik uygulamalarından biri.

Ama mesele bundan daha derin.

Bu hikâye, bilimin sadece laboratuvarlarda değil; sokaklarda, evlerde, annelerin korkularında ve hekimlerin defterlerinde de doğduğunu gösteriyor.

Mehmet Efendi’nin stratejik hesapları ile Ayşe Hatun’un insan odaklı yaklaşımı birleşmeseydi, bu yöntem ya hiç kabul görmeyecek ya da eksik kalacaktı.

---

Forum Sorusu: Bugün Nerede Duruyoruz?

Bu defteri kapatırken kendime şu soruyu sordum:

Bir çözüm sadece doğru olduğu için mi kabul edilir, yoksa insanlar onu hissettiği için mi benimser?

Ve daha önemlisi:

Bugünün bilimsel gelişmelerinde insan hikâyeleri ne kadar yer buluyor?

Sizce tarih boyunca büyük değişimleri başlatan şey bilgi miydi, yoksa o bilgiyi taşıyan insanlar mı?

Bu eski notlar bana şunu öğretti: Bazen bir aşı, sadece hastalığı değil, toplumun düşünme biçimini de değiştirir.