Isme göre şiir yazmaya ne denir ?

Ela

New member
İsme Göre Şiir Yazmaya Ne Denir? Belki de Kimse Bilmiyor Ama…

İsmine göre şiir yazmak, kulağa oldukça büyülü ve belki de bir o kadar garip gelen bir şey gibi gelebilir. “Adını duyduğunda bir şiir yazacak kadar etkileyici biri misin?” diye sormak istiyorum ama endişelenmeyin, kimseye bir şey yazdırmaya çalışmıyorum. Yalnızca bu yazının başında size, belki de tam orada, bir isimle başlamak için ilham vermek istiyorum. Tabii, isminizin bir şiire ilham verebilecek kadar ilginç olup olmadığı konusu ayrı bir mesele. Ama durun, isimler üzerinde düşündükçe, şiir yazmak o kadar zor bir şey değil gibi geliyor, değil mi?

Evet, "İsme göre şiir yazmak" dedik. Hadi bu garip terimi biraz araştırıp, üzerindeki sisli örtüyü kaldıralım. Aslında bu, kelime oyunlarıyla oynamayı sevenlerin hoşuna gidecek bir şey. İsme göre şiir yazmak, bir kişinin ismini alıp, o isme dair şiirsel bir anlam veya duygu oluşturma sürecidir. Bir tür yaratıcı terapi gibi de düşünebilirsiniz. Herhangi bir ismi alıp, ona yeni bir hayat vermek… Bu bile başlı başına bir sanat formu, değil mi?

İsme Göre Şiir Yazma: Bir Çözüm odaklı Erkek Bakışı

Şimdi burada bir erkek tipi girecek devreye. Tabii, bunu yaparken kadınları değil, erkekleri değil, yalnızca bir perspektifi temsil ettiğimi belirtmek isterim. Erkeklerin genellikle daha çözüm odaklı olduğunu söylesek de, bazen bu stratejik yaklaşım garipliklere yol açabilir. Bir erkek “İsmine göre şiir yazma?” dediğinde büyük ihtimalle “Bunu nasıl daha verimli hale getirebilirim?” diye düşünür. Yani işin felsefi kısmından çok, daha pratik yaklaşımları tercih edebilir. “Isme göre şiir mi? Hangi isim daha kolay bir şekilde melodik bir yapıya bürünür?” gibi bir soruya daha fazla takılır. Bir stratejist edasıyla, işin içine ses uyumunu katmaya çalışabilir.

Herkesin ismi elbette bir şiire dönüşemez! Ya da dönse bile, bu, istemediğiniz kadar kahkahalarla sonlanabilir. “Ahmet, Fatma, Burak” gibi adlar elbette sık kullanılan isimlerdir ama bir şiir yazarken onların anlamlı olmasını beklemek de biraz tezat yaratabilir. O yüzden erkekler çoğu zaman pratik düşünür: “Bir strateji izleyelim. Bir algoritma geliştirelim. İsme göre şiir yazmak aslında bir matematiksel işlem olabilir!” O yüzden isminizin melodik yapısını bulup, ona uygun bir şiir ortaya çıkarmaya kalkmak, bir erkeğin çözüm odaklı düşünme tarzını sergileyebilir.

Kadınlar, Empatik Bir Yaklaşım: İsmine Göre Şiir Yazmak Neden İlişkiyi Güçlendirir?

Şimdi de bir kadının bakış açısına geçelim. Kadınların isimlere ve kelimelere yaklaşımı, çoğunlukla daha duygusal ve empatik olur. Bir kadının gözünden isme göre şiir yazmak, daha çok kişinin duygusal dünyasına hitap etme amacını taşır. İsimler, onun için sadece kelimeler değil; bir anlam, bir hikaye taşır. Her ismin içinde bir duygusal yan vardır. Kimi için "Zeynep" sabahları güneşin doğuşunu çağrıştırırken, bir diğer için "Murat" huzurlu bir akşam akorunu andırabilir. İsimler, ilişkileri kurar, hatıraları getirir ve bazen bir kadının kalbinde bir iz bırakır.

Kadınlar bazen isme göre şiir yazarken, kişiyle olan bağlarını, o kişinin dünyasına olan empatik bağlarını da görebiliriz. Bu, şiire bir tür ruh katma işidir. Mesela, bir kadının isme göre yazacağı şiir, ismin taşıdığı anlamı, o kişinin hayatındaki izleri, o ismin ona hissettirdiği duyguları derinlemesine irdeler. İsmine göre yazılan bir şiir, bir ilişkiyi anlatan bir metne dönüşebilir. Yani bu tür bir şiir, bir kadının empatik ve ilişki odaklı düşünce tarzını en iyi şekilde yansıtır.

Kim İsimlerinden Şiir Yazar? Kim Yazar, Kim de “Benim İsminle Ne İşim Var?” Dedi?

Ama durun, bir dakika… Hepimiz bu kadar ciddi mi olacağız? Çoğu insan, ismine göre şiir yazma fikrine başta oldukça mesafeli durur. Belki de en büyük soru şu: “Hangi isme göre şiir yazılır ki?” Gerçekten, isminizden dolayı şiir yazmaya değer bir insan olup olmadığınızı sorgulayanlar da vardır. Yani bazen isimler yalnızca işte “çalıştığım yerin adı, annemin verdiği isim” gibi, fazla bireysel bir anlam taşır.

Mesela “Selin” ismiyle başlayan bir şiir size, içsel bir rahatlama ya da edebi bir derinlik katacaksa, kimse buna engel olamaz. Ama bu, herkese hitap etmeyebilir. Kimileri ise böyle bir fikirle dalga geçip, “Adımla şiir mi yazacaksın? Hiç uğraşma, ben zaten adım gibi biriyim!” diyebilirler. Kimileri de “Kafamda bir isim, bir düşünce; şiir yazabilirim!” diyebilir. İşte o zaman işler çok daha eğlenceli hale gelir.

Sonuç Olarak… Bir İsmin Şiir Olabilmesi İçin Ne Gerekli?

İsme göre şiir yazmak, her yönüyle hem eğlenceli hem de düşündürücü bir süreçtir. Eğer biri gerçekten ismine dair bir anlam arayışında, şiirsel bir dokunuş hissediyorsa, bu her zaman anlamlı bir şekilde çıkar. Yani, bir ismi alıp onu içselleştirip, anlamlı bir şiire dönüştürmek; bireylerin ismiyle ilişkisini, bağ kurma yeteneğini yansıtan bir sanattır. Fakat her isme şiir yazmak gerekmez; sadece bu tür şiirlerin doğru zamanda, doğru kişiyle, doğru bağlamda yazıldığında gerçek bir anlam kazandığını unutmamalıyız.

Ve Son Söz: İsme Göre Şiir Yazmaya Cüret Edin mi?

İsme göre şiir yazmak herkesin işine gelmeyebilir. Ama denemek, belki de daha önce hiç fark etmediğiniz duygularınızı ortaya çıkarabilir. Kim bilir, belki de en sevdiğiniz isminle bir şiir yazmak, hayata dair bambaşka bir bakış açısı sunar. Yine de unutmayın, her şeyin yeri ve zamanı var. O yüzden, “Bir isme göre şiir yazmalı mıyım?” sorusuna verdiğiniz yanıt, sizin kişisel felsefenizi de yansıtacak bir adım olabilir.