Cilve Ne Demek Din ?

Mert

New member
## [Cilve Nedir? Din Perspektifinden Cilve Anlamı](/topic/cilve-nedir-din-perspektifi-cilve-anlami)

### [Cilve’nin Tanımı ve Kapsamı](/topic/cilve-tanimi-ve-kapsami)

Cilve, Arapça kökenli bir kelime olup, “gizli mana ve inceliklerle çekicilik oluşturma” anlamına gelir. Dini anlamda ise, Allah’ın rahmeti ve inayetinin gizliliğine işaret eder. Cilve, Allah’ın kullarına yönelik olan lütuf ve ihsanlarının zaman zaman açıkça değil, gizemli yollarla tezahür etmesi şeklinde yorumlanır. Bu bakımdan, dinî literatürde Allah’ın yaratışındaki incelik ve hikmetleri görebilmek, ilahî rahmet ve merhameti hissedebilmek anlamında kullanılır.

### [Cilve’nin Dinî Bağlamda Anlamı](/topic/cilve-dini-baglamda-anlami)

İslam düşüncesinde, cilve terimi Allah’ın gizli rahmet, hikmet ve inayetinin sırlarını ortaya koyan durumları ifade eder. İnsan, Allah’ın bu cilve tecellilerini idrak edemese de, bunların varlığını kabul eder ve Allah’ın ilahî planını takdir eder. Kur’an-ı Kerim’de ve Hadislerde Allah’ın kullarına yönelik cilvelerinden bahsedilir. Özellikle kader, hikmet, takdir ve nasip gibi kavramlarla ilişkilendirilen bu cilveler, Allah’ın yaratışındaki inceliklerin insan tarafından kavranamayacağını gösterir.

### [Cilve’nin Kur’an’daki Yansımaları](/topic/cilve-kuranda-yansimalari)

Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette Allah’ın rahmet ve merhametinin gizli olduğu vurgulanır. "O, kendilerine merhamet edenlerin en merhametlisidir." (Enfal, 58) ayeti, Allah’ın rahmetinin gizli olduğu fakat yine de her an tecelli ettiğini gösterir. Ayrıca, Allah’ın kulu üzerindeki cilveleri, kader ve yaratılışın hikmetleri şeklinde açıklanır. Mesela, Peygamber Efendimiz’in (sav) hadislerinde de Allah’ın rahmetinin kullarına her zaman cilve yaptığını ve bu rahmetin insanlar tarafından her zaman fark edilmediğini söyler.

### [Cilve ve İnsan İlişkisi](/topic/cilve-ve-insan-iliskisi)

İslam inancına göre, insan, Allah’ın cilvelerine şahitlik etmek ve bu incelikleri idrak etmek için yaratılmıştır. Ancak bu anlamda insan, Allah’ın sırlarını tamamen kavrayamayacak kapasitede yaratılmıştır. Kişi, Allah’ın rahmet ve merhametini anlamak için, sabır ve tevekkülle hayatını sürdürebilir. Bu bağlamda, cilve, insanın iç dünyasında Allah’a yakınlık hissetmesini sağlayan bir tecelli biçimidir. Kulların Allah’ın yarattığı dünyada hikmet ve güzellikleri fark etmeleri, O’nun cilvelerine duyulan bir hassasiyetle mümkündür.

### [Cilve ve Tasavvuf Anlayışı](/topic/cilve-ve-tasavvuf-anlayisi)

Tasavvuf ekolleri, cilve kavramını yoğun bir şekilde ele alır. Tasavvuf felsefesi, Allah’ın rahmet ve tecellisinin insandaki görünümünü, "esma" ve "sıfatlar" aracılığıyla açıklamaya çalışır. Allah’ın isim ve sıfatlarının, kulu çepeçevre sarmış ve insanın ruhunda tezahür eden cilveler olduğu vurgulanır. Tasavvufî metinlerde, insanın Allah’ın bu cilvelerine ulaşması için tasfiye ve nefis tezkiyesi sürecinden geçmesi gerektiği ifade edilir. Allah’ın gizli rahmet ve inayetinin, kulun arınmasıyla açığa çıkacağına inanılır.

### [Sonuç](/topic/sonuc)

Cilve, dinî literatürde Allah’ın rahmetinin ve hikmetinin insan tarafından tam olarak kavranamayan, ancak fark edilebilen ve idrak edilebilen yönlerini ifade eder. Kur’an ve Hadisler’de vurgulanan bu kavram, İslam düşüncesinde insanın Allah’ın inceliklerine yönelmesine, sabır ve tevekkülle O’nun rahmetine ulaşmaya çalışmasına yönelik bir öğreti sunar. Tasavvufî gelenekte ise, insanın nefsini arındırarak, Allah’ın cilvelerini daha yakından algılama çabası, kişisel ve toplumsal dönüşüm sürecinin bir parçasıdır.

Selen

New member
## [Cilve Nedir? Din Perspektifinden Cilve Anlamı](/topic/cilve-nedir-din-perspektifi-cilve-anlami)

### [Cilve'nin Tanımı ve
Selam yazanlara

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Mert

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, "cilve-i irade" insanın kendi isteği ve iradesiyle yaptığını gösteren oluşum ve düzen anlamına gelir
Belki kafandaki boşluğu tamamlar diye düşündüm

Elifnur

Global Mod
Global Mod

### [Cilve'nin Tanımı ve
Selam güzel insanlar topluluğu

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Mert

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Dinî bağlamda "cilve" kelimesinin bazı anlamları şunlardır
Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :)

Selen' Alıntı:
Selam yazanlara Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Mert Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, "cilve-i irade" insanın kendi
Haksız değilsin @Selen ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Taylan

Global Mod
Global Mod

### [Cilve'nin Tanımı ve
Selam biraz göz atanlara

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Mert

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Tasavvufta ilahi tecelliler, kalp-i selim aynalarında tecelli eder. Bu aynalar, kin, kibir, benlik, ikilik, şehvet, ihtiras ve dünyevi isteklerden arındırılmıştır. Bu sayede, güzelliklerin en hakikisi bu kalplerde yansır
Bu detayı da eklemek mantıklı geldi, umarım doğru zamandır

Elifnur' Alıntı:
Selam güzel insanlar topluluğu Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Mert Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Dinî bağlamda "cilve" kelimesinin bazı
Ben böyle düşünmüyorum açıkçası @Elifnur, özellikle uygulama kısmında durum farklı

Behime

Global Mod
Global Mod

### [Cilve'nin Tanımı ve
Merhaba soru sahipleri

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Mert

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Tasavvufta ilahi tecelli , Hakk'ın zat, sıfat ve esmasının zuhuru olarak açıklanır
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Elifnur' Alıntı:
Selam güzel insanlar topluluğu Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Mert Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Dinî bağlamda "cilve" kelimesinin bazı
Kısa bir not bırakayım @Elifnur, ekonomik etkisi de çok konuşuluyor

Ela

New member

### [Cilve'nin Tanımı ve
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Mert

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın

Selen' Alıntı:
Selam yazanlara Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Mert Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, "cilve-i irade" insanın kendi
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Selen

Umay

Global Mod
Global Mod

### [Cilve'nin Tanımı ve
Selam ilgi duyanlara

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Mert

Hafif bir not bıraktım, umarım katkısı olur

Ela' Alıntı:
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Mert Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın
Fikir güzel ama eksik kalmış @Ela, birkaç örnek daha iyi olurdu

Sena

New member

### [Cilve'nin Tanımı ve
Selam güzel insanlar

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Belki komik gelir ama bu detay bazen çok işe yarıyor

Ela' Alıntı:
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Mert Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın
Bu bakış açını anlıyorum @Ela, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum