Tüylerimiz Neden Diken Diken Olur ?

DiscoKralı

New member
Aslında tüylerin diken diken olmasını sağlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan adrenalin hormonudur. Aynı zamanda bizi koruyan hormondur. İnsan yaşamı fizyolojik yaşam içinde bu hormon büyük öneme sahiptir.Öfke, korku, heyecan durumlarında kalbi daha hızlı çalıştırarak vücudu savunma durumuna alan koruyucu hormondur.

Hayvanlarda örneğin kediye köpek saldırdığında; korku ve öfke anında tüyler dikleşir. Bu aslında koruma içgüdüsüyle kalıtımsal olarak kediye geçmiştir. Bir saldırı anında kedi tüylerini dikleştirerek daha da kabarık hale gelir kendini köpekten daha büyük gösterip kendini korumak ister.

Bilimsel yönüne baktığımızda ise her tüy tanesi derinin altında ki kas tabakasına bağlıdır. Herhangi bir durumla karşılaştığımızda bu kaslar büzülür bu da tüylerin dikleşmesine neden olur. Her bir tüy tanesinin dik hale gelmesi de bütün tüylerin dik dik gözükmesini sağlar.

Tüyler dikleştiği zaman vücuttaki ısı bulunulan ortamla aynı ısıya ulaşır . Bulunduğumuz yer soğuksa üşürüz sıcaksa vücut gene aynı ısıda kalmaya çalışır. Isı alışverişi olur. Vücut aynı zaman da da kendini korumak için adrenalin üretimine başlar.



Midem Neden Guruldar ?
Sindirim sisteminin önemli bölümünü oluşturan organdır. Ama gelin görün ki en olmadık zamanlarda ses çıkaran, bize uyarı veren bir yapıdadır.

Kalabalık bir anda, sessizlik olan bir ortamda, ya da ciddi bir iş yaparken ses çıkararak bize uyarı verir midemiz. Acıktığını, besinsiz kaldığını belli eder.

Midemiz aldığımız bir besini 4saat içinde bağırsaklara yollar. Bir besini öğütmesi 4saatini alır. Eğer 4 saati geçen bir durum söz konusuysa yani midemiz boşsa, işlevsiz kaldıysa kendi içine doğru büzülür. O büzülmeyle mide içinde bulunan asit yeterli alan bulamadığı için bir çıkış kapısı arar. O kapı da bağırsaklardır.

Midemiz büzülür. Büzülmeyle birlikte mide asidi ve oluşan hava bağırsaklara yollanır o sıra ses çıkar bu seste dışarıya guruldama yoluyla yansır.

Öneri
Eğer mideniz çok gurulduyorsa rezene tohumu çiğneyerek bunu engelleyebilirsiniz.

Geğirme Hissi
Yine sindirim sistemiyle alakalı bir durum söz konusudur. Yine bir engel. Bu sefer ki mide borumuzun ucunda bulunan bir kapakçık. Ve yemek yerken aldığımız hava söz konusudur.

Çok fazla yemek yediğimizde, sindirim sistemini harekete geçirdiğimizde ya da hava yuttuğumuzda bu hava midenin kapağına çarpıp yemek borusundan yukarıya doğru yola çıkar. Bu hava ağızdan dışarıya sesle birlikte atılır. Bu ortaya çıkan olaya geğirme denir.

Kötü, kınanan bir olay gibi görülse de aslında rahatlamak için gerekli olan bir reflekstir.