Saklambaç hangi ülkenin ?

Sena

New member
Saklambaç: Oyun Mu, Kültür Mü?

Merhaba forumdaşlar!

Bakalım, bu sabahınız nasıl geçti? Benimkisi biraz eğlenceliydi çünkü dün akşam çocuklarla saklambaç oynadık. Yalnız şunu fark ettim ki, bu saklambaç olayı yalnızca bir oyun değil, kültürel bir fenomen! Ancak, bir sorum var: Saklambaç hangi ülkenin? Eğer hemen cevabı bilmiyorsanız, biraz eğlenceli bir şekilde bu soruya birlikte kafa yoralım. Hadi bakalım, tartışma başlasın!

Saklambaç, belki de en eski ve en basit oyunlardan biridir. Bir kişinin gözleri kapalı, diğerlerinin ise saklanarak ortadan kaybolmaya çalıştığı bu oyun, her kültürde benzer şekilde oynanıyor gibi görünse de, aslında hangi ülkenin oyunudur, kim icat etmiştir, bir araştırmaya değer bir konu olabilir mi? Bu soruları sormadan edemedim ve sizleri de bu konuda düşünmeye davet ediyorum!

Saklambaç: Oyun Olan Oyun, İcat Olan İcat

Bunu düşünürken, saklambaç aslında kesinlikle strateji gerektiren bir oyun. Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakış açıları burada devreye giriyor. Çünkü, bir erkek saklambaçta "Beni bulamayacaklar, çünkü ağacın arkasında çok iyi saklandım!" diyerek strateji yapar. Tabii, kadınlar da aynı şekilde, ama onlar genelde daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşıyorlar. Yani, bir kadının saklambaçta saklanırken aklına şu gelir: "Neyse ki, o ağacın arkasına saklanarak onları kaybettim. Umuyorum ki, herkesin keyfi yerindedir!"

Gerçekten, saklambaç oynamanın ardında derin stratejiler mi var, yoksa sadece keyif mi almak lazım, bilemiyorum. Ama bunu tartışalım! Saklambaç, sadece çocuğunuzla oynadığınızda bir eğlence değil, aynı zamanda kültürün derinliklerine inmiş bir oyun. Kimse saklambaç oynamaktan keyif almaz mı? İsterse çimlerin üzerinde koşarak, isterse 10 dakika boyunca gölgede gizlenerek…

Saklambaç: Herkesin Tanıdığı, Ama Nereden Geldiği Belli Olmayan Oyun

Şimdi gelin, biraz tarihsel bakış açısıyla yaklaşıp, bu oyunun hangi kökenden geldiğini sorgulayalım. Eğer bir oyun bu kadar yaygınsa, demek ki kökeni evrenseldir, değil mi? Fakat, ne yazık ki saklambaçın tam olarak hangi ülkeden çıktığını söylemek çok zor! Bu, "İlk ne zaman yemek yedik?" sorusuna benziyor. Nerede başlayıp nerede bitiyor? İster Amerika'da, ister Hindistan'da ya da hatta Türkiye'de; saklambaçın evrenselliği ve popülerliği her ülkede oldukça yaygın. O zaman demek ki, saklambaçın geldiği ülke gerçekten önemli değil, önemli olan bu oyunun tüm dünyada çocukların en sevdiği eğlence olması!

Fakat bir yandan da, bu saklambaç meselesi gerçekten bazen karmaşıklaşabiliyor. Mesela, saklanacak yerler ne kadar ilginç olabilir? Kültür farkları nedeniyle, bazı ülkelerde saklambaç oynarken, çocuklar evin içindeki devasa dolapları kullanabiliyorlar. Hadi, bunu düşünün bir saniye: Türkiye’de belki sadece evin etrafında koşarsınız, ama Japonya'da bu oyun bir antrenmana dönüşebilir, çünkü onlar genelde daha pratik ve yerinde düşüncelerle yaklaşıyorlar. Yani, saklambaç sadece bir oyun değil, bazen bir yer değiştirme sanatı!

Saklambaç ve Sosyal Dinamikler: Kim Nereye Saklanıyor?

Burada daha ciddi bir noktaya değinelim: Saklambaç, aslında insanların toplumsal ilişkileriyle çok ilginç bir şekilde örtüşüyor. Düşünsenize, saklambaç oynarken herkesin gülümsediği ve keyif aldığı bir oyun olabilir. Fakat aslında, oyun, toplumdaki rol ve ilişkileri de bir şekilde yansıtıyor. Mesela erkekler, "Beni bulamayacaklar, ben her zaman daha hızlıyım!" diyerek hızlarını gösterirken; kadınlar genelde "Hadi bakalım, birbirimizi bulalım, bu oyunun sonunda hep birlikte keyif alalım!" şeklinde sosyal bağlarını kuvvetlendirme eğiliminde oluyorlar.

Evet, evet, saklambaç eğlenceli bir oyun olabilir, ama aynı zamanda da sosyolojik bir deneydir. Bu oyun sayesinde insanlar, hem strateji geliştirir hem de empatik ilişkiler kurar. Hatta bazen bazılarımız, "Evet, beni bulamazsınız, ama keşke birisinin beni bulmasını istesem!" diyerek ilişkisel bir bakış açısına kayabiliyor.

Tartışma Başlatan Sorular: Hadi Biraz Gülümseyelim!

Peki, şimdi biraz forumda hararetli bir tartışma başlatalım! Bu kadar eğlendikten sonra, işte birkaç soruyla sizleri düşündürmek istiyorum:
1. Saklambaç, gerçekten bir strateji oyunu mudur, yoksa sadece çocukların eğlencesi mi?
2. Kim daha iyi saklanır: Erkekler mi, kadınlar mı? Yoksa bu tamamen saklanma yeteneğiyle mi ilgili?
3. Saklambaç, sosyal bağları güçlendiren bir oyun mudur, yoksa sadece eğlencelik bir zaman mı?
4. Hangi ülke saklambaçı icat etti? Yoksa bu, insanlığın evrensel eğlencesi mi?
5. Saklambaç oynarken kazandığınızda “Beni bulamazsınız!” dediğinizde kimseyi görmeseniz bile, hala gururlanır mısınız?

Gelin, bu sorular üzerinden biraz daha eğlenelim ve hep birlikte keyifli bir tartışma başlatalım. Kim bilir, belki de saklambaç hakkında öğrendiğimiz yeni bir şey çıkar. Sizce de eğlenceli olmaz mı?

Haydi, görüşlerinizi ve yorumlarınızı paylaşın, bakalım kim daha stratejik!