Felsefesinin konusu nedir ?

Elifnur

Global Mod
Global Mod
Felsefe, en temel olarak, insanlarn dunyaya iliskin anlamlarn ve bilgisini kavramalaryla ilgilidir. Genel olarak, felsefe, insanlarn kendi varlklarn ve cevrelerini anlamaya calsmalarn icerir. Felsefeye, konularn cok genis bir aralgnda odaklanmak mumkundur; ancak, temel konular arasnda epistemoloji (bilgi kuram), etik (ahlaki kuramlar) ve ontoloji (varolussal kuramlar) bulunur.

Epistemoloji
Epistemoloji, bilginin kaynaklarn, niteligini ve dogrulugunu kavramaya odaklanr. Cogu zaman, insanlarn bilginin olusumu hakkndaki varsaymlar, on kabul ve kavramsal cerceve ile tartslr. Bu tartsmalar, insanlarn bilgiyi nasl elde ettikleriyle ilgilidir ve bu bilgiye guvenip guvenmeyecekleri hakkndaki belirsizlikleri de icerir.

Etik
Etik, insanlarn ahlaki degerleri ve kararlar hakkndaki tartsmalar icerir. Etik, insanlarn ahlakn kokeni hakkndaki varsaymlarn da icerir. Etik tartsmalar, insanlarn davranslarnn neye gore olculecegi, vicdann dogas ve insanlarn davranslarnn sonuclarn degerlendirme hakknda cok genis bir yelpazede tartsmalara yol acar.

Ontoloji
Ontoloji, insanlarn varolussal kavramlarn inceler. Bu kavramlar, insanlarn kendi varlklar ile ilgili anlayslarn icerir. Bu anlayslar, insanlarn gerceklik hakkndaki varsaymlarn icerir ve insanlarn kendi varoluslarnn dogasyla ilgili sorgulamalarn icerir.

Felsefenin konusu, insanlarn dunyaya iliskin anlamlarn ve bilgilerini kavramalaryla ilgilidir. Konular arasnda epistemoloji, etik ve ontoloji bulunur. Epistemoloji, insanlarn bilginin kaynaklarn, niteligini ve dogrulugunu kavramaya odaklanr. Etik, insanlarn ahlaki degerleri ve kararlar hakkndaki tartsmalar icerir. Ontoloji ise insanlarn varolussal kavramlarn inceler. Bu uc konu, felsefenin temel konularn olusturur.